انسان ها چگونه تصمیم می گیرند؟
در روانشناسی، ذهن انسان به عنوان یک "ذهن خسیس" در نظر گرفته می شود. این به دلیل تمایل انسان ها به تفکر و حل مسائل به روش های ساده تر و کم تلاش تر به جای روش های پیچیده تر و پرزحمت تر است، صرف نظر از هوش آنها. درست مانند یک فرد خسیس که به دنبال اجتناب از خرج کردن پول است، ذهن انسان اغلب به دنبال اجتناب از صرف تلاش شناختی است.
نظریه ذهن خسیس چیست و چگونه به تصمیم گیری ما جهت میدهد؟
نظریه ذهن خسیس یک نظریه کلی در مورد شناخت است که تحقیقات قبلی در مورد اکتشافات و سوگیری های انتسابی را برای توضیح اینکه چه زمانی و چرا افراد خسیس شناختی هستند، گرد هم می آورد. این مفهوم برای اولین بار توسط سوزان فیسک و شلی تیلور در سال 1984 معرفی شد و به سرعت به یک مفهوم مهم در نظریه شناخت اجتماعی تبدیل شد.
اما چرا ذهن ما به دنبال "صرفه جویی در مصرف انرژی" است؟
محدودیت منابع شناختی و تاثیر آن در انتخاب "گزینه" ها
پاسخ ساده است: منابع ما محدود است. انسان ها در ظرفیت خود برای پردازش اطلاعات محدود هستند، بنابراین هر زمان که بتوانند میانبرهایی را انتخاب می کنند. این میانبرها لزوما بد نیستند. آنها به ما کمک می کنند تا در دنیایی مملو از اطلاعات و گزینه ها، سریع و کارآمد عمل کنیم.
تصور کنید که می خواهید یک تلفن همراه جدید بخرید. بررسی تک تک ویژگی های هر مدل موجود در بازار می تواند هفته ها طول بکشد! به جای آن، ما از میانبرهایی مانند توجه به برند، قیمت و یا توصیه یک دوست استفاده می کنیم تا سریعتر به یک "گزینه" مناسب برسیم.
میانبرهای ذهنی: از دانشمند ساده لوح تا تصمیم گیری سریع
نظریه "ذهن خسیس" بر این اساس است که افراد به جای تفکر منطقی، اغلب از میانبرهای شناختی برای نتیجه گیری و قضاوت استفاده می کنند. این میانبرها می توانند شامل استفاده از طرحواره ها، اسکریپت ها، کلیشه ها و سایر استراتژی های ادراکی ساده شده به جای تفکر دقیق باشند.
قبل از ظهور این نظریه، مدل غالب شناخت اجتماعی، "دانشمند ساده لوح" بود. این نظریه که در سال 1958 توسط فریتز هیدر مطرح شد، معتقد بود انسان ها به طور منطقی و با دقتی علمی فکر کرده و عمل می کنند. با این حال، مطالعات بعدی نشان داد که انسان ها اغلب تحت تأثیر سوگیری ها و خطاهای شناختی قرار می گیرند، و به همین دلیل مدل "ذهن خسیس" به عنوان توضیحی واقع بینانه تر از تفکر انسانی مطرح شد.
کاربردهای نظریه ذهن خسیس در دنیای واقعی
درک مفهوم "ذهن خسیس" می تواند به ما در تصمیم گیری های بهتر و آگاهانه تر کمک کند. به عنوان مثال، با آگاهی از سوگیری های شناختی خود، می توانیم تلاش کنیم تا اطلاعات را به طور کامل تر و دقیق تری پردازش کنیم و از تصمیم گیری های عجولانه و مبتنی بر تعصب جلوگیری کنیم.
برای تصمیم گیری بهتر می توانید از گزینه استفاده کنید.